De vele berichten in de media laten zien dat Covid-19 niet alleen een serieus virus is, maar ook een wissel trekt op de mensen die in de zorg werken. Door het uitvallen van zorgprofessionals wordt er nog eens extra veel van je team gevraagd. Hoe zorg je ervoor dat ziekteverzuim niet uit de hand loopt en dat je collega’s niet in de ziektewet raken?
Het moment dat een medewerker zich ziekmeldt is erg vervelend. Voor de werknemer zelf, maar ook voor jou als teamleider of manager. Met name als het uitvallen een ernstige oorzaak heeft is het belangrijk om goed met de situatie om te gaan. Daar komt bij dat de begeleiding van zieke werknemers al snel veel tijd en geld kost. Iets dat juist in tijd van Covid-19 er bij jouw organisatie niet is.
De planning van je team komt onder druk te staan. Verlof geven zit er even niet in.
De overige collega’s krijgen extra werk te verzetten. Je vraagt je af hoelang dit goed kan gaan.
De kosten van verzuim nemen toe. Hoe zal het bestuur daarop reageren?
Behalve in de jeugdzorg was het verzuimpercentage in alle branches van de sector zorg en welzijn hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn. bron: cbs.nl
Irys heeft als onderdeel van Florys Groep nog meer expertise in huis dan alleen HR of recruitment. Zo bieden wij ook oplossingen zoals verzuimbegeleiding vanuit ons andere bedrijf Prevenzo. Uit onderzoek blijkt trouwens dat achter 70% van de ziekmeldingen een andere oorzaak schuil gaat. Denk aan werkstress, een opeenstapeling van loonbeslagen (angst en schaamte), privéomstandigheden of conflicten met collega’s. Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen kunnen deze symptomen op tijd worden gesignaleerd. Zo maken wij verzuim weer beheersbaar.
Welke dagelijkse frustratie ben jij liever kwijt dan rijk? Of wil je gewoon eens weten wat wij voor je kunnen betekenen? Laat gerust je gegevens achter en wij bellen je terug!
"*" geeft vereiste velden aan